Lesmethode

Muziekeducatie wordt in allerlei vormen aangeboden. Voor u of uw kind is een goede keuze daarin belangrijk. Dit is bij het leren en bespelen van de gitaar niet anders. Een begeleiding van een ervaren en geduldig docent is hierbij cruciaal. Ik geef mijn lessen op een ontspannen en humoristische wijze maar een serieuze ondertoon wanneer dat moet. Tot nu toe heb ik over mijn manier van lesgeven talloze cursisten gitaar leren spelen.

Wat wil de cursist?

Op internet worden allerlei cursussen aangeboden waarin je snel gitaar leert spelen. Binnen 3 maanden resultaat en weet ik voor wat beloften er worden gedaan. Binnen drie maanden kun je inderdaad iets op gitaar leren spelen. Maar is te weinig om een echte basis te kweken. Een gitaar is een zeer divers instrument, en te bespelen op talloze manieren. Wel is het belangrijk een bepaalde basiskennis te hebben om ook te weten `wat men doet` op de gitaar. Voor een goede basis is een 4 a 5 maanden een gemiddelde. En e.e.a. hangt natuurlijk af van de periodieke lessen (per week lessen leert nu eenmaal sneller dan eens per twee weken) en de hoeveelheid tijd de cursist in zelfstudie steekt. Ook is er natuurlijke aanleg. De ene persoon heeft nu eenmaal meer muzikaal gevoel dan de andere. Uiteindelijk kan iedereen gitaar leren spelen, en als blijkt dat de cursist wat trager is in het aanleren van bepaalde vaardigheden worden de lessen daarop aangepast.

Na deze basismethode wordt er gekeken wat de cursist wil. Ik heb een eigen lesmethode aangaande : pop/rock en/of bluesgitaar. Voor licht klassiek en jazz wordt de theorie vanuit een lesboek gegeven. Bij mijn eigen methode wordt deze door mij verstrekt. Hoever/hoe lang men door wilt gaan is totaal aan de cursist zelf. Sommigen vinden het goed genoeg om op een feestje Andre Hazes te kunnen inzetten, anderen willen die ene solo of die rockklassieker leren spelen. Dit is de leukste periode aan de cursus, omdat men dan resultaat krijgt van al die techniek oefeningen en het leren van de basistheorie. Het spelenderwijs leren kennen van de gitaar is een ontdekkingsreis waar de inzet uiteindelijk beloond wordt met een uiterst veelzijdig instrument.

Wat kunt u verwachten?

Ik probeer een zo goed mogelijke balans te vinden tussen theorie en praktijk. Het leren begrijpen van muziek vereist geduld en inzet van de cursist. Na een theoretische uitleg volgen direct oefeningen die de theorie ondersteunen. Tijdens de eerste (basis)periode zal de cursist voornamelijk bezig zijn met het opdoen van theoretische kennis en het oefenen van techniek. Houding, vingerzetting en het herkennen van noten en (kritisch) luisteren naar wat men speelt. Uiteindelijk zal men merken dat het bespelen van het instrument stukje bij beetje een automatisme wordt en de cursist ook niet meer hoeft `na te denken` als men speelt.

Wat heef u nodig?

Hoewel ik een `leengitaar` heb is het verstandig om een eigen gitaar te bezitten. Tijdens de proefles neem ik deze eenmalig mee. Ik adviseer graag over de aanschaf voor een voor de cursist geschikte gitaar. Voordat u een gitaar aanschaft is dit aan te raden. Voor E 75,- zijn er uitstekende startersgitaren te koop.

Na een jaar of twee kunt u beslissen of u meer uit het instrument wilt. Geef geen honderden Euro`s uit aan een eerste gitaar. Wilt u uiteindelijk doorgaan met het bespelen van een instrument en de mogelijkheden verder `uitdiepen` dan is een wat duurder model gewenst. Zorg voor een stabiele zithouding. Voor de kleinere cursisten is een voetensteuntje daarvoor handig. Sowieso moeten beiden hielen de grond raken. Ook een stemapparaat (stemvork en stemfluitje zijn voor de allerkleinsten niet aan te bevelen) behoort tot de `basisuitrusting` van iedere gitarist.

Akoestisch of electrisch?

Veelal is een akoestisch gitaar aan te bevelen om mee te starten. Elektrisch gitaar speelt men op een andere wijze. Wanneer de cursist akoestische ervaring heeft opgebouwd zal het overstappen naar electrisch gitaar bijna geen problemen opleveren. Andersom is dit wel het geval. Wanneer men toch op electrisch gitaar wil beginnen is dit echter mogelijk. Mijn advies is echter : begin akoestisch en maak de stap naar electrisch zodra u behendig bent in het bespelen van de akoestische gitaar.

De allerkleinste pupillen

Vanaf welke leeftijd heeft het zin om een kind les te geven? Ik heb gemerkt dat dat per individueel kind anders is. Mijn schatting ligt tussen de 7-8 jaar. Wanneer een kind jonger is en u het muzikaal wil stimuleren dan is het zingen van liedjes al vaak genoeg. Dansen kan het ritmegevoel stimuleren. Er is ook allerlei speelgoedinstrumentaria op de markt waarmee het kind een instrument leert kennen.

Vanaf een jaar of zeven is een kind mentaal ver genoeg om zich te concentreren op wat de docent te vertellen heeft en dit te vertalen naar het instrument. De basis is voor iedere startende gitarist hetzelfde, ongeacht de leeftijd. Maar voor de allerkleinsten (7-11 jr) geef ik les uit het boek "De kleine gitaarstarter". Klik -hier- om het online te bekijken en te bestellen. Vanaf 11 jaar is diens opvolger "Gitaarstarter" te koop. Klik -hier- om het online te bekijken en te bestellen.

Waar geef ik les?

Ik geef zowel les aan huis of gewoon bij mij thuis. Wat voor u het beste uitkomt.